Olej z kminu czarnego (inna nazwa czarnuszki) to jeden z najlepszych produktów, które wzmacniają naszą odporność. Prócz tego czarnuszka posiada inne właściwości – w kosmetyce sprawdza się w walce z trądzikiem i łupieżem, a w kuchni nadaje potrawom korzenny smak. Poniżej więcej informacji o działaniu tego niezwykłego oleju.

Złoto faraonów

Już w starożytności olej z czarnuszki był ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Przez Egipcjan został nazywany „złotem faraonów”, znaleziono go nawet w grobowcu Tutanchamona. A prorok Mahomet miał powiedzieć, że jest to „lekarstwo na wszystkie choroby, z wyjątkiem śmierci”. Olej w 85 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in kwasu linolowego, alfa – linolenowego, palmitynowego. Poza tym olej zawiera witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz minerały m.in. magnez, wapń, cynk, selen, żelazo, sód i potas. W nasionach czarnuszki znajduje się olejek eteryczny zawierający tymochinon, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także ochronne na miąższ nerek i wątroby.

Niezwykłe właściwości oleju z czarnuszki

Są oleje, które warto włączyć do naszej diety ze względu na zawartość wielu składników odżywczych, a także ze względu na lecznicze działanie. Lista korzyści wynikających ze stosowania oleju z czarnuszki jest bardzo długa:

– buduje odporność organizmu;

– wspomaga górne drogi oddechowe (pomocny przy zapaleniu oskrzeli czy astmie);

– zapobiega przeziębieniom, grypie;

– łagodzi objawy alergii;

– obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi

– wspomaga działanie układu sercowo – naczyniowego, obniża ciśnienie;

– wskazany przy wrzodach żołądka;

– reguluje pracę wątroby i nerek;

– posiada właściwości przeciwdrgawkowe

– pomocny przy stanach zapalnych stawów i reumatyzmie;

–  naturalnie uśmierza ból;

– uspokaja, wycisza, pomaga w walce z bezsennością;

– zwiększa odporność na stres – poprawia ogólne samopoczucie;

– dezaktywuje, a nawet niszczy niektóre komórki rakowe;

– eliminuje pasożyty (tasiemce, owsiki i inne);

– chroni przed negatywnym działaniem chemioterapii i radioterapii;

– doskonale działa na skórę – łagodzi objawy trądziku, grzybicy, łuszczycy i alergii skórnych.

Dla kogo olej z czarnuszki ?

Jedna łyżeczka dziennie wystarczy aby wzmocnić naszą odporność. Olej najlepiej połączyć z sokiem i pić na czczo (godzinę przed posiłkiem) albo wieczorem przed snem. Olej można stosować przez cały rok, a szczególnie, a szczególnie na przełomie sezonów. Ważne! Olej czarnuszkowy wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Podobnie rzecz się ma z osobami cierpiącymi na niedociśnienie tętnicze – olej obniża ciśnienie, dlatego nie powinny po niego sięgać.